Żywność ekologiczna – obalamy mity

To nieprawda, że każdy produkt opatrzony etykietką „eko” jest pełnoprawną żywnością ekologiczną. Zazwyczaj są to jedynie zabiegi marketingowe. By być eko, dana rzecz musi posiadać specjalne certyfikaty. Inny mit wymagający obalenia mówi o tym, iż produkty ekologiczne kupujemy wyłącznie w odpowiednich sklepach. Wiele marketów czy nawet małych sklepów ma w swojej ofercie ekologiczne produkty z certyfikatami.
Dość powszechna wydaje się opinia, że zdrowa żywność smakuje gorzej niż ta „normalna”. Jest to niezgodne z prawdą, bowiem produkty ekologiczne powstałe z roślin nietkniętych nawozami sztucznymi charakteryzują się znacznie lepszym, intensywniejszym smakiem.
Po stronie faktów należy zaznaczyć, iż zdrowa żywność bez żadnych wątpliwości jest zdrowsza, ale i droższa od tradycyjnej. Produkty ekologiczne zawierają więcej witamin C, A i D oraz soli mineralnych, czyli żelaza, wapnia i fosforu. Jednakże hodowla i uprawa nieoparta na sztucznych metodach wymaga większych nakładów finansowych.