Przyrządzanie i nawyki żywieniowe
- 270 Views
- Redaktor kadado.pl
- 16 lutego 2019
- Kadado i jego porady
Często słyszymy o fitness i zdrowej żywności. I często nie zastanawiamy się nad tym, jak właściwie jemy. A jadamy czasem niezdrowo. Ale wystarczy, że będziemy pamiętać o pewnych zasadach, a będzie dobrze. Będziemy żyli długo i w zdrowiu.
Pamiętajmy o tym, aby piec zamiast smażyć. Smażenie jest szybkie, ale niezdrowe. Jak to mówią „co nagle to po diable”. Smażenie powoduje pojawiania się zbędnych kalorii. W dodatku smażenie powoduje pojawiania się silnie rakotwórczych związków. A im bardziej „przypalona” potrawa, tym jest ich więcej.
Kolejna sprawa to zmiana nawyków żywieniowych. Sprawa nie jest łatwa, nie da się tego dokonać z dnia na dzień, ale warto o pewnych rzeczach pamiętać. Ograniczmy sól i cukier. Nie dodawajmy cukru do kawy i herbaty. Śniadanie powinno być zdrowe i sycące. Na weekend powinniśmy sobie przygotować zdrowe i smaczne ciasto.
Generalnie powinniśmy ograniczyć mięso, tłuszcze, cukry, sól i ciężkostrawne potrawy. Zjadać powinniśmy 5 posiłków dziennie. Ewentualnie poszukajmy jeszcze innych zaleceń, a będziemy cieszyć się zdrowiem przez lata.

- 16 kwietnia 2022
Przekąski w diecie sportowej
- 12 marca 2022
Kolacja – jaka powinna być?
- 13 lutego 2022
Rozwijanie smaków u dzieci
- 3 stycznia 2022
Przekąski w diecie sportowej
Kolacja – jaka powinna być?
Rozwijanie smaków u dzieci
Rower
Właściwe podejście do żywienia
Ile posiłków?
Trenowanie dziecka w klubie
Buty to podstawa