Urozmaicanie sobie gotowania i stosowanie nowych składników w gotowaniu to najlepszy sposób na zabicie nudy. Różne składniki, jak chociażby owoce morza, do tej pory bardzo trudno dostępne w Polsce, w ostatnich latach stały się powszechne i bardzo dobre jakościowo. Gotowanie z zupełnie nowych składników pozwala wprowadzić nowe smaki i wartości odżywcze, nieobecne w innych surowcach. Bardzo ważne jest jednak także stosowanie właściwych metod kulinarnych – to samo warzywo czy rybę przygotować można na dziesiątki różnych sposobów – gotując, przyrządzając na parze, smażąc, piekąc, dusząc, wędząc. Za każdym razem stosując inne przyprawy i parametry, zmieniając gatunki ryby, uzyskać można całkowicie inną strukturę, smak i wygląd produktu końcowego. To samo przyrządzane na dziesiątki różnych sposobów za każdym razem smakować może inaczej i gwarantować zupełnie nowe przeżycia gastronomiczne. Wystarczy uzbroić się w odpowiednią ilość różnych narzędzi do gotowania i eksperymentować z nieograniczonymi technikami przyrządzania potraw.