Wielu z nas rezygnuje ze śniadania z powodu braku czasu czy apetytu rano. Nie zawsze jesteśmy głodni i mamy ochotę na jedzenie, spieszymy się często do pracy, szkoły czy na uczelnię. Warto się jednak przemóc lub wstać chwilę wcześniej, gdyż śniadanie nie bez powodu nazywane jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Dodaje ono energii do działania i sprawia, że mózg może pracować na najwyższych obrotach. Co więcej, rano można zjeść więcej kalorii, zostaną one bowiem spalone przez cały dzień.
Rano warto wybierać produkty bogate w węglowodany, które pomogą dobrze rozpocząć dzień. Powinno się spożywać pełne ziarna pod postacią chleba, bułek, płatków czy innych produktów. Do tego należy bezwzględnie dodać warzywa lub owoce, a najlepiej jedno i drugie. Dzięki temu dostarczone zostaną potrzebne witaminy i minerały.
Nie należy zapominać o białkach i tłuszczach, które także są bardzo ważne i z których nie można rezygnować. Idealnie zbilansowany posiłek rano to podstawa dobrego dnia i paliwo dla organizmu!