Pieczywo w diecie sportowej

Dla dużej grupy osób przejście na dietę odchudzającą oznacza konieczność rezygnacji z wielu produktów spożywanych dotychczas. Zaliczają się do nich między innymi słodycze czy żywność typu fast food lub inna o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu. Niektórzy uważają też, że lepiej przestać jeść pieczywo lub w ostateczności zamienić je na chrupkie, czasem oznaczane też napisami light lub fit. Jednak decyzja o całkowitym wykluczeniu pieczywa czy innych produktów zbożowych nie jest najlepszym pomysłem, nawet na diecie odchudzającej. Zamiany na pieczywo chrupkie nie polecają z kolei dietetycy. Według nich takiego chleba zjada się o wiele więcej niż zwykłego, porównując też pod względem kaloryczności. Zawiera on dodatkowo pewne składniki, niewskazane dla osób cierpiących na niektóre alergie pokarmowe lub choroby takie jak cukrzyca. Do jego zalet należy na pewno dosyć duża ilość błonnika. Mimo to lepszym wyjściem będzie spożywanie go tylko w formie przekąski, na przykład na drugie śniadanie, z dodatkiem warzyw i produktów białkowych. W innych sytuacjach sprawdzi się zwykłe pieczywo z pełnego ziarna.