Obalamy mity i potwierdzamy fakty o warzywach
- 164 Views
- Redaktor kadado.pl
- 8 stycznia 2019
- Kadado i jego porady
Kiszenie rzeczywiście wydobywa z warzyw wszystko, co mają najzdrowszego do zaoferowania. Proces kiszenia znacznie zwiększa zawartość witamin C, K i B, w tym ostatnim przypadku nawet dwukrotnie. Zatem kiszone warzywa minimalizują ryzyko anemii, wzmacniają odporność i są skutecznym sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniem. Co więcej, bakterie kwasu mlekowego, mające niemały wpływ na florę bakteryjną jelit, eliminują szkodliwe bakterie i toksyny oraz zapobiegają grzybicy.
Pomidor i ogórek jedzone razem, choć tak lubiane, neutralizują swe wartości odżywcze. Zawarty w ogórku enzym o nazwie askorbinaza usuwa witaminę C znajdującą się w pomidorze. Stąd korzystniejsze dla kanapki czy sałatki jest użycie ogórka kiszonego bądź konserwowego.
Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Mamy tu do czynienia z kolejnym mitem, bowiem ugotowane i niepolane żadnym sosem warzywo jest niskokaloryczne, a dodatku stanowi źródło witaminy C, potasu i wapnia. Jeśli o gotowaniu mowa, często twierdzi się, że świeże warzywa są zdrowsze od tych gotowanych. Jednakże w przypadku marchewki czy pomidorów zyskujemy podczas tego procesu dodatkowe, przeciwnowotworowe substancje.

- 24 lutego 2021
Obalamy mity i potwierdzamy fakty o mleku
- 1 stycznia 2021
Właściwości czosnku
- 9 października 2020
Dlaczego ćwiczenia z hantlami są najlepszym sposobem na rozpoczęcie treningu?
- 7 sierpnia 2020
Obalamy mity i potwierdzamy fakty o mleku
Właściwości czosnku
Dlaczego ćwiczenia z hantlami są najlepszym sposobem na rozpoczęcie treningu?
Jak powinna wyglądać dieta na masę ?
Ćwiczenia na mięśnie brzucha jakie najlepsze ?
Trening ABS i opinie o nim
Na czym polega dieta norweska ?
Sajad Gharibi, czyli Hulk