Domowy ketchup – jak go zrobić?
- 176 Views
- Redaktor kadado.pl
- 10 stycznia 2019
- Kadado i jego porady
Pomidory to warzywa bogate w przeciwutleniacz likopen, przeciwdziałający nowotworom i zbawiennie wpływający na spowolnienie starzenia organizmu. Zawierają także wiele witamin i minerałów, między innymi potas i witaminę C. Jednym z popularniejszych produktów z pomidorów jest ketchup, czyli zimny sos. Dodaje się go do wszystkiego, w zależności od upodobań. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego dnia, bowiem doskonale podkręca smak potraw.
Kupny ketchup jest jednak niezbyt zdrowy – zawiera dużo dodatkowego cukru, który nie tylko powoduje tycie, ale także niszczy zęby i powoduje nadpobudliwość u dzieci. Warto więc zastanowić się nad domową produkcją ketchupu. Będzie on na pewno zdrowszy od sklepowego, a także o wiele tańszy. Dodatkowo smak prawdziwych pomidorów jest nie do pobicia!
Aby zrobić taki ketchup należy przygotować obrane ze skórki pomidory i przyprawy, a także ocet jabłkowy. Przyprawy dobieramy według własnych preferencji. Pomidory należy ugotować, przetrzeć przez sitko, dodać przyprawy i ocet. Wszystko należy mieszać na ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji.

- 24 lutego 2021
Obalamy mity i potwierdzamy fakty o mleku
- 1 stycznia 2021
Właściwości czosnku
- 9 października 2020
Dlaczego ćwiczenia z hantlami są najlepszym sposobem na rozpoczęcie treningu?
- 7 sierpnia 2020
Obalamy mity i potwierdzamy fakty o mleku
Właściwości czosnku
Dlaczego ćwiczenia z hantlami są najlepszym sposobem na rozpoczęcie treningu?
Jak powinna wyglądać dieta na masę ?
Ćwiczenia na mięśnie brzucha jakie najlepsze ?
Trening ABS i opinie o nim
Na czym polega dieta norweska ?
Sajad Gharibi, czyli Hulk