Domowy ketchup – jak go zrobić?
- 412 Views
- Redaktor kadado.pl
- 10 stycznia 2019
- Kadado i jego porady
Pomidory to warzywa bogate w przeciwutleniacz likopen, przeciwdziałający nowotworom i zbawiennie wpływający na spowolnienie starzenia organizmu. Zawierają także wiele witamin i minerałów, między innymi potas i witaminę C. Jednym z popularniejszych produktów z pomidorów jest ketchup, czyli zimny sos. Dodaje się go do wszystkiego, w zależności od upodobań. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego dnia, bowiem doskonale podkręca smak potraw.
Kupny ketchup jest jednak niezbyt zdrowy – zawiera dużo dodatkowego cukru, który nie tylko powoduje tycie, ale także niszczy zęby i powoduje nadpobudliwość u dzieci. Warto więc zastanowić się nad domową produkcją ketchupu. Będzie on na pewno zdrowszy od sklepowego, a także o wiele tańszy. Dodatkowo smak prawdziwych pomidorów jest nie do pobicia!
Aby zrobić taki ketchup należy przygotować obrane ze skórki pomidory i przyprawy, a także ocet jabłkowy. Przyprawy dobieramy według własnych preferencji. Pomidory należy ugotować, przetrzeć przez sitko, dodać przyprawy i ocet. Wszystko należy mieszać na ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji.

- 16 kwietnia 2022
Przekąski w diecie sportowej
- 12 marca 2022
Kolacja – jaka powinna być?
- 13 lutego 2022
Rozwijanie smaków u dzieci
- 3 stycznia 2022
Przekąski w diecie sportowej
Kolacja – jaka powinna być?
Rozwijanie smaków u dzieci
Rower
Właściwe podejście do żywienia
Ile posiłków?
Trenowanie dziecka w klubie
Buty to podstawa