Obalamy mity i potwierdzamy fakty o pieczywie

Powszechnie twierdzi się, że białe pieczywo jest tuczące. To fałsz, jeśli spożywamy ten rodzaj pieczywa na pierwsze bądź drugie śniadanie. Ze względu na niemałą zawartość węglowodanów bywa tuczące, gdy jemy je w zbyt dużych ilościach, czyli ponad 20% całego jedzonego pieczywa, lub późnym wieczorem. Jednakże wspomniane pieczywo białe jest mniej zdrowe niż pieczywo razowe. To ostanie, o ile prawdziwe, produkowane na naturalnych zakwasach i spożywane z umiarem, zawiera więcej witamin i kwasu foliowego (w drugim przypadku aż o 70% więcej).
Co ciekawe, chleb powinien znaleźć się w jadłospisie także osób będących na diecie, ponieważ dostarcza wielu witamin i minerałów. Z drugiej strony chleba nie można jeść bez ograniczeń, także żytniego. Do najbardziej wartościowego pieczywa należy chleb z nasionami sezamu, słonecznika i dyni. Sezam to źródło wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, cynku, manganu, selenu, witamin A, E, B1, B2 i PP oraz przeciutleniaczy, zaś słonecznik i dynia – witamin A i E oraz kwasów tłuszczowych.