Obalamy mity i potwierdzamy fakty o mleku

Często uważa się, że kozie mleko jest zdrowsze od krowiego. To mit, bowiem mleko kozie zawiera więcej tłuszczu i ze względu na metody pozyskiwania może być w większym stopniu zanieczyszczone bakteriologicznie.
Ten, kto zachwala sprzedawane przez siebie mleko twierdząc, iż pochodzi ono prosto od krowy, uprawia względem siebie czarny PR, ponieważ mleko UHT jest znacznie lepsze: proces obróbki cieplnej, przez jaki musi przejść, eliminuje wszelkie niebezpieczne mikroorganizmy, a równocześnie wartość odżywcza pozostaje niemal taka sama. Z kolei mleko UHT „przegrywa” w starciu z mlekiem pasteryzowanym. Krócej ogrzewane, mleko pasteryzowane zawiera znacznie więcej witamin z grupy B.
To prawda, że mleko krowie często wywołuje alergię. Należy do jednych z najsilniejszych alergenów. Ponadto blisko 70% ludzi dorosłych wykazuje nietolerancję laktozy, czyli nie trawi mleka. Trzeba też pamiętać, że dzieci nie powinny spożywać mleka bez tłuszczu, zaś mitem jest, iż kobiety w ciąży i osoby starsze muszą mleka unikać.