Obalamy mity i potwierdzamy fakty o białym serze
- 151 Views
- Redaktor kadado.pl
- 9 lipca 2019
- Kadado i jego porady
To fałsz, że spożycie białego sera zapewnia duży „zastrzyk” białka. Twaróg bowiem sporządza się z ukwaszonego mleka, a podczas tego procesu odsącza się serwatkę, w której zostaje przeważająca część białka. Jeżeli chcemy zwiększyć ilość przyswajanego w pokarmach białka, wybierajmy sery żółte.
Mitem jest także opinia, jakoby ser biały był najzdrowszym spośród serów. We wspomnianej już serwatce zachowuje się także 80% wapnia i w efekcie 100 gramach twarogu znajduje się pięciokrotnie mniej tego pierwiastka niż serze pleśniowym i dziesięciokrotnie mniej niż w serze żółtym. Nie mamy też absolutnie racji sądząc, iż biały ser można jeść w bez żadnych ograniczeń. Problematyczne są tu proporcje pierwiastków. Zdecydowanie więcej białka w stosunku do wapnia znacznie, wręcz alarmująco, podwyższa kwasowość moczu, a w konsekwencji wapń zostaje wypłukiwany z organizmu. Zaś niedobór wapnia jest bardzo niebezpieczny, zwłaszcza u dzieci, gdyż powoduje osłabienie kości, ich kruchość, zwiększa ryzyko osteoporozy.

- 24 lutego 2021
Obalamy mity i potwierdzamy fakty o mleku
- 1 stycznia 2021
Właściwości czosnku
- 9 października 2020
Dlaczego ćwiczenia z hantlami są najlepszym sposobem na rozpoczęcie treningu?
- 7 sierpnia 2020
Obalamy mity i potwierdzamy fakty o mleku
Właściwości czosnku
Dlaczego ćwiczenia z hantlami są najlepszym sposobem na rozpoczęcie treningu?
Jak powinna wyglądać dieta na masę ?
Ćwiczenia na mięśnie brzucha jakie najlepsze ?
Trening ABS i opinie o nim
Na czym polega dieta norweska ?
Sajad Gharibi, czyli Hulk