Gorzka kasza jaglana – jak temu zaradzić?

Wiele osób zraża się do kaszy jaglanej po pierwszym ugotowaniu. Potrafi ona być bowiem gorzka w smaku, co nie pasuje ani dzieciom, ani dorosłym. Nie jesteśmy przyzwyczajeni bowiem do gorzkiego smaku potraw. Smak kaszy zależy jednak od sposobu jej przyrządzenia, o czym warto wiedzieć. Produkt ten jest niezwykle zdrowy (zawiera witaminy z grupy B, których w naszej diecie mało), więc spożywanie go co jakiś czas to świetny pomysł.
Jak przygotować więc kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Przed ugotowaniem należy przepłukać kaszę zimną i gorącą wodą na sitku lub zalać wrzątkiem (sparzyć). Można również namoczyć kaszę kilka godzin w wodzie. Dzięki temu nie będzie gorzka, a jej smak znacząco się poprawi. Tak przygotowana doskonale nada się zarówno do dań śniadaniowych, słodkich, jak i obiadowych – mięs czy ryb.
Warto przekonać się do tego rodzaju kaszy i urozmaić swoją dietę. Tak zdrowy produkt idealnie nadaje się na co dzień i może być stosowany także przez osoby z nietolerancją glutenu, celiakią.