Tylko z pozoru wieje od nich nudą. Tak naprawdę kanapki mogą być bardzo różne. Te przygotowywane zgodnie z wiedzą na temat zdrowego odżywiania są również bardzo pożywne, dostarczają mnóstwa energii, poprawiają koncentrację oraz pozwalają na uzupełnienie wielu niezbędnych składników odżywczych. Z kanapek nie należy zatem za wszelką cenę rezygnować. Warto natomiast komponować je zgodnie z własnymi upodobaniami oraz pod względem wpływu poszczególnych składników na zdrowie. Podstawą większości takich przekąsek pozostaje pieczywo. Od jego rodzaju zależy w znacznym stopniu, czy kanapka będzie zdrowa. W miejsce tradycyjnego jasnego chleba poleca się wybór tego razowego. Dobrze gdy jest pełen ziaren. Opłaca się stawiać także na białe mięso oraz warzywa. Zwłaszcza te sezonowe świetnie smakują i są pełne witamin oraz minerałów. Rezygnacja z masła nie jest wskazana, choć jego nadmiar wiąże się z ryzykiem podniesienia poziomu cholesterolu. Zaleca się zatem przede wszystkim ostrożność z jego ilością.