Rola kwasu foliowego

Na kwas foliowy zwraca się baczną uwagę, ponieważ ma on ogromny wpływ na funkcjonowanie komórek. Nie tylko kobiety w ciąży powinny go więcej zażywać, ale również osoby bardzo wrażliwe i stosujące diety. Kwas foliowy to witamina B9, która znajduje się praktycznie w większości warzyw zielonych. Ich jedzenie na pewno wzmocni pod tym względem ciało, ale można wspomóc się również kwasem foliowym w tabletkach czy proszku. Codzienna dawka może nie wystarczać jeśli ilość warzyw będzie zbyta mała w diecie. Poza tym ona szybko się rozpuszcza dlatego organizm nie może jej długo przechowywać. Ważne, aby pamiętać by codziennie ją dostarczać jak najwięcej. Wystarczy również dodawać zielone warzywa do kanapki, choćby natkę pietruszki, koperek czy por. jednak większe ilości są w brokułach, szpinaku, cykorii czy też sałacie. Bardzo dobrym pomysłem jest spożywanie warzyw i owoców w pełnej gamie, dzięki czemu witaminę B9 spożywa się razem z innymi cennymi witaminami. Suplementacja witaminą B9 jest możliwa po konsultacji z lekarzem.