Rola kwasu foliowego
- 150 Views
- Redaktor kadado.pl
- 16 stycznia 2019
- Kadado i jego porady
Na kwas foliowy zwraca się baczną uwagę, ponieważ ma on ogromny wpływ na funkcjonowanie komórek. Nie tylko kobiety w ciąży powinny go więcej zażywać, ale również osoby bardzo wrażliwe i stosujące diety. Kwas foliowy to witamina B9, która znajduje się praktycznie w większości warzyw zielonych. Ich jedzenie na pewno wzmocni pod tym względem ciało, ale można wspomóc się również kwasem foliowym w tabletkach czy proszku. Codzienna dawka może nie wystarczać jeśli ilość warzyw będzie zbyta mała w diecie. Poza tym ona szybko się rozpuszcza dlatego organizm nie może jej długo przechowywać. Ważne, aby pamiętać by codziennie ją dostarczać jak najwięcej. Wystarczy również dodawać zielone warzywa do kanapki, choćby natkę pietruszki, koperek czy por. jednak większe ilości są w brokułach, szpinaku, cykorii czy też sałacie. Bardzo dobrym pomysłem jest spożywanie warzyw i owoców w pełnej gamie, dzięki czemu witaminę B9 spożywa się razem z innymi cennymi witaminami. Suplementacja witaminą B9 jest możliwa po konsultacji z lekarzem.

- 1 stycznia 2021
Właściwości czosnku
- 9 października 2020
Dlaczego ćwiczenia z hantlami są najlepszym sposobem na rozpoczęcie treningu?
- 7 sierpnia 2020
Jak powinna wyglądać dieta na masę ?
- 24 czerwca 2020
Właściwości czosnku
Dlaczego ćwiczenia z hantlami są najlepszym sposobem na rozpoczęcie treningu?
Jak powinna wyglądać dieta na masę ?
Ćwiczenia na mięśnie brzucha jakie najlepsze ?
Trening ABS i opinie o nim
Na czym polega dieta norweska ?
Sajad Gharibi, czyli Hulk
Sekrety pszczelego mleczka