Dobroczynne właściwości zielonej herbaty

Zielona herbata to jedna z najlepszych i najbardziej lubianych. Jest ona jednak nie tylko dobra w smaku – ma także wiele różnych właściwości, które uaktywniają się w zależności od tego, które to parzenie. Liście tej herbaty parzyć można bowiem dwa albo nawet trzy razy, a dobrze zaparzona za każdym razem jest ciekawa w smaku. Z pierwszego parzenia ma natomiast właściwości energetyczne i pobudzające, doskonale nadaje się więc podczas przerwy w pracy czy podczas nauki.
Co więcej, zielona herbata (najlepiej liściasta i koniecznie parzona zgodnie z zasadami) doskonale sprawdza się podczas poprawy trawienia, pobudzając soki i zabijając bakterie. Świetnie nadaje się więc po przejedzeniu, podczas świąt czy po imprezie. Przyspiesza również metabolizm i oczyszcza, co sprawdza się podczas odchudzania.
Zielona herbata pita regularnie pomaga uzupełniać niedobory witamin C, E i B, gdyż jest w nie bogata. Zawiera również sole mineralne i garbniki, działające przeciwnowotworowo. Jest to więc napój uniwersalny.