Dobroczynne właściwości zielonej herbaty
- 262 Views
- Redaktor kadado.pl
- 4 lutego 2019
- Kadado i jego porady
Zielona herbata to jedna z najlepszych i najbardziej lubianych. Jest ona jednak nie tylko dobra w smaku – ma także wiele różnych właściwości, które uaktywniają się w zależności od tego, które to parzenie. Liście tej herbaty parzyć można bowiem dwa albo nawet trzy razy, a dobrze zaparzona za każdym razem jest ciekawa w smaku. Z pierwszego parzenia ma natomiast właściwości energetyczne i pobudzające, doskonale nadaje się więc podczas przerwy w pracy czy podczas nauki.
Co więcej, zielona herbata (najlepiej liściasta i koniecznie parzona zgodnie z zasadami) doskonale sprawdza się podczas poprawy trawienia, pobudzając soki i zabijając bakterie. Świetnie nadaje się więc po przejedzeniu, podczas świąt czy po imprezie. Przyspiesza również metabolizm i oczyszcza, co sprawdza się podczas odchudzania.
Zielona herbata pita regularnie pomaga uzupełniać niedobory witamin C, E i B, gdyż jest w nie bogata. Zawiera również sole mineralne i garbniki, działające przeciwnowotworowo. Jest to więc napój uniwersalny.

- 16 kwietnia 2022
Przekąski w diecie sportowej
- 12 marca 2022
Kolacja – jaka powinna być?
- 13 lutego 2022
Rozwijanie smaków u dzieci
- 3 stycznia 2022
Przekąski w diecie sportowej
Kolacja – jaka powinna być?
Rozwijanie smaków u dzieci
Rower
Właściwe podejście do żywienia
Ile posiłków?
Trenowanie dziecka w klubie
Buty to podstawa