Wprowadzanie nowych smaków

Gotowanie tego samego wcale nie musi być nudne i oznaczać powtarzalności. Ten sam produkt wykorzystać można w kuchni na dziesiątki lub nawet setki sposobów. Kluczem do zmiany smaku niektórych potraw jest przede wszystkim posiadanie licznych przypraw i dodatków, które staremu i znanemu doskonale składnikowi, jak np. filet z piersi kurczaka, nadadzą zupełnie nowych walorów smakowych. Na bliskim wschodzie, w bardzo popularnej indyjskiej kuchni, używa się bardzo dużo aromatycznych przypraw wchodzących w skład mieszanki curry, ale nie rezygnuje się także z wędzonej papryki i innych aromatycznych dodatków, jak liście kafiru chociażby. Do odtworzenia smaków amerykańskich często najważniejsze jest przygotowanie odpowiedniego sosu i właściwej panierki, w której najczęściej jada się kurczaka po drugiej stronie Oceanu. Wszystkie jednak niemal te przyprawy i dodatki, składniki i surowce na amerykański sos czy indyjskie carry, można dzisiaj z powodzeniem nabyć w polskich sklepach i na polskich bazarach.