Dobroczynna moc cebuli

Owoce i warzywa to ważne uzupełnienie naszej diety. Od czasu do czasu warto zrobić sobie sałatkę warzywną. Do warzyw zaliczamy cebulą. Jest to bardzo dobre warzywo, które ma wiele zalet.
Cebulę możemy jeść na różne sposoby. W sałatce, na kanapce lub na surowo. Oczywiście zagryzając czymś i maczając w soli. Ale co nam właściwie da spożywanie cebuli? Cebula pomoże nam obniżyć ciśnienie, jak również poziom cukru i cholesterolu we krwi. W szczególności dotyczy to tego złego cholesterolu. Cebula zapobiega zwężeniu naczyń krwionośnych. Dzięki temu zapobiega sklerozie i zmianom miażdżycowym. Ale na tym nie koniec zalet cebuli. Posiada ona działanie przeciwrakowe i dobrze wpływa na układ sercowo-naczyniowy.
Jak jeść? Możemy sobie przygotować sałatkę zawierającą pomidor, cebulę i ogórek. I zmieszamy to razem. Możemy dodać oliwy lub octu. Ale lepiej będzie jeżeli taką zjemy.
Pewną wadą cebuli jest jej brzydki zapach. Niestety, nie ma róży bez kolców. Dlatego pamiętajmy, aby w dniu, w którym mamy planowaną wizytę pośród ludzi nie jeść cebuli. A wszystko będzie dobrze.