Istnieje błędne przekonanie o szkodliwości czarnej herbaty, która według niektórych nie zawiera żadnych składników odżywczych, jest natomiast jedynie pobudzająca – i to w negatywnym sensie. Warto jednak wiedzieć, że również ten rodzaj herbaty posiada wiele właściwości, które działają dobrze na ludzkie ciało. Ponadto herbata ta ma niezwykle ciekawy i bogaty smak, dobrze smakuje zarówno sama, jak i z miodem, cytryną czy sokiem, np. malinowym.
W zależności od długości parzenia, czarna herbata pobudza (parzenie krótkie) lub relaksuje (długie), dzięki temu można wybrać korzystny dla siebie wariant. Wieczorem warto postawić na odprężający napar, natomiast rano świetnie sprawdzi się krótko parzony, z dużą zawartością teiny. Co więcej, herbata pomaga obniżyć ciśnienie krwi, co może być dla wielu sporą niespodzianką. Ułatwia więc utrzymanie układu krążenia w dobrej kondycji.
Czarna herbata zawiera również fluor, korzystny dla zębów, oraz garbniki – składniki, które pomagają przeciwdziałać rakowi.