5 porcji warzyw i owoców – jak to zrobić?

Warzywa i owoce są konieczne w diecie każdego człowieka. Zawierają bowiem witaminy, minerały i antyoksydanty, a wszystkie one korzystnie wpływają na zdrowie organizmu. Niedobory mogą powodować serię schorzeń, naprawdę niszczących życie. 5 porcji warzyw i owoców to zalecana ilość w ciągu dnia. Jednak wiele osób myśli, że jest to ilość niemożliwa do osiągnięcia na co dzień. Nic bardziej mylnego! Zjedzenie tylu warzyw i owoców jest bardzo proste. Oto kilka przykładów, które utwierdzą Cię w tym przekonaniu.
Jedna porcja warzyw to ok. 100 gramów. Nie chodzi o to, by pięć razy dziennie sięgać po warzywa i owoce, a by spożyć w sumie ok. 500 gramów tych produktów. Jeśli do obiadu zjemy 300 gramów surówki, wystarczy tylko 200 gramów innych warzyw czy owoców! Jedna porcja to umownie ok. pół szklanki produktów lub jedna szklanka soku świeżo wyciśniętego.
Może to być na przykład szklanka soku pomidorowego czy pomarańczowego. Jeśli chodzi o inne porcje, będzie to na przykład jedno warzywo lub owoc większe, np. pomidor, marchewka, jabłko czy gruszka lub kilka sztuk mniejszych: śliwek, truskawek, borówek.