Cukry w diecie sportowej

Istnieje wiele diet odchudzających, które polegają w dużej mierze na rezygnacji lub ograniczeniu produktów bogatych w węglowodany. Chodzi tu o żywność zawierającą w składzie cukry proste lub złożone. Niektórzy zakładają, że jest wysokokaloryczna. Przykładem mogą być ziemniaki, makarony, ryż czy pieczywo. Jednak całkowitej rezygnacji z węglowodanów nie zalecają nawet dietetycy. Dotyczy to też osób stosujących różne diety w celu zrzucenia dodatkowych kilogramów. Takie produkty to dla organizmu podstawowe źródło energii. Zgodnie z zasadami prawidłowego odżywiania można je spożywać kilka razy dziennie. Korzystniejszy wpływ na zdrowie ma na pewno żywność dostarczająca cukrów złożonych. Stanowi źródło potrzebnych organizmowi witamin, mikroelementów czy błonnika. Zalicza się do niej na przykład pieczywo razowe, makaron z pełnego ziarna czy ryż brązowy. Wiele, w tym liczba kalorii, zależy też od sposobu przygotowania potrawy. Makaron lub ryż najlepiej gotować krótko, a ziemniaki spożywać gotowane, a nie smażone czy polane masłem.