To nieprawda, że każdy produkt opatrzony etykietką „eko” jest pełnoprawną żywnością ekologiczną. Zazwyczaj są to jedynie zabiegi marketingowe. By być eko, dana rzecz musi posiadać specjalne certyfikaty. Inny mit wymagający obalenia mówi o tym, iż produkty ekologiczne kupujemy wyłącznie w odpowiednich sklepach. Wiele marketów czy nawet małych sklepów ma w swojej ofercie ekologiczne produkty z certyfikatami.
Dość powszechna wydaje się opinia, że zdrowa żywność smakuje gorzej niż ta „normalna”. Jest to niezgodne z prawdą, bowiem produkty ekologiczne powstałe z roślin nietkniętych nawozami sztucznymi charakteryzują się znacznie lepszym, intensywniejszym smakiem.
Po stronie faktów należy zaznaczyć, iż zdrowa żywność bez żadnych wątpliwości jest zdrowsza, ale i droższa od tradycyjnej. Produkty ekologiczne zawierają więcej witamin C, A i D oraz soli mineralnych, czyli żelaza, wapnia i fosforu. Jednakże hodowla i uprawa nieoparta na sztucznych metodach wymaga większych nakładów finansowych.