To prawda, że nabiał nie jest organizmowi konieczny do przeżycia. Bezwzględnie musimy dostarczać organizmowi zawarte w nabiale białko, jednakże produkty mleczne nie stanowią jego jedynego źródła. Białko znajduje się również w mięsie i roślinach. Czy jajka rzeczywiście są tak zdrowe, jak się powszechnie uważa? Zdecydowanie tak. Mieszczą w sobie doskonałe połączenie niezbędnych nam aminokwasów, w związku z czym potrzebujemy jajek w prawidłowo zbilansowanej diecie. Z kolei w samym żółtku znajduje się dokładnie tyle cholesterolu, ile wynosi dzienna dawka wskazana dla dorosłego człowieka. Ponadto jest bogate w lecytynę, ważną zwłaszcza dla dzieci. Zdrowy człowiek może jeść aż pięć jajek tygodniowo, a osoby z kłopotami z prawidłowym poziomem cholesterolu – trzy jajka tygodniowo. Czy wszystkie jogurty zawierają pożyteczne bakterie? To także prawda. W procesie powstawania jogurtu mleko zostaje potraktowane bakteriami kwasu mlekowego, które wspomagają trawienie, regulują pracę przewodu pokarmowego i wspomagają odporność.