Czosnek jest używany w wielu kuchniach świata jako dodatek do dań mięsnych smażonych czy gotowanych. Ma intensywny zapach i ostry piekący smak. Nasze babcie sięgały po niego zazwyczaj w chwilach, kiedy ktoś w rodzinie miał przeziębienie. Otrzymywał wtedy gorące mleko z miodem i ząbkiem drobno posiekanego czosnku. Ułatwiał odkrztuszanie, rozgrzewał, działał napotnie obniżając gorączkę. Ze względu na lecznicze właściwości nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Jeden ząbek czosnku zawiera bowiem związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), sole mineralne oraz rzadkie mikroelementy. Obecność w czosnku olejków eterycznych bogatych w siarczki i allicynę, nadają mu charakterystyczny ostry zapach. Czosnek pomaga zwalczyć infekcje wirusowe dróg oddechowych, łagodzi objawy podczas przeziębienia, ale też chroni przed zawałem i udarem oraz wspomaga trawienie. Osoby, którym trudno znieść zapach świeżego czosnku mogą stosować czosnek bezzapachowy dostępny w aptece.