Węglowodany są niezbędnymi składnikami odżywczymi, bez których ludzki organizm nie mógłby funkcjonować. Jeżeli chodzi o konkrety, to wystarczy wspomnieć, że to od nich zależy efektywność spalania tłuszczów. Poza tym to właśnie węglowodany, lub jeżeli ktoś woli cukry, dostarczają człowiekowi najwięcej energii. Im wyższa ich jakość, a zarazem niższy indeks glikemiczny produktów z których pochodzą, tym lepsze efekty wykorzystania takiej energii. Trzeba jednak pamiętać, że cukier to nie tylko energetyczne źródło, ale również spore niebezpieczeństwo w przypadku jego nadużywania. Naukowcy od lat alarmują, że współcześni mieszkańcy krajów rozwiniętych jedzą zdecydowanie za dużo cukrów prostych. Narażeni są zatem na skoki poziomu insuliny we krwi, a co za tym idzie zwiększa się u nich ryzyko zachorowania na niektóre choroby cywilizacyjne, jak chociażby cukrzyca, nadwaga, otyłość. Poza tym regularne spożywanie dużych ich ilości wpływa na zmiany zachowania, nerwowość, trudność w koncentracji. Warto to wszystko mieć na uwadze i przynajmniej do pewnego stopnia odstawić cukry proste.