Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez słodyczy – czy to czekolady, batonów, cukierków czy innych przekąsek. Ich smak daje przyjemność i uzależnia. Dzieje się tak głównie ze względu na uzależniający cukier, będący głównym składnikiem tych produktów. Wiele słodyczy zawiera również szkodliwe tłuszcze trans, które negatywnie wpływają na poziom cholesterolu, zwiększając ryzyko chorób serca. Słodycze narażają także na cukrzycę i miażdżycę oraz otyłość.
Aby zrezygnować z ciągłego podjadania słodyczy, warto pozbyć się ich wszystkich z domu. Chomikowanie ich w szafkach to grzech główny, po słodycze sięgamy bowiem często z nudy. Warto także chodzić na zakupy najedzonym – zminimalizuje to ryzyko zakupu niedozwolonych produktów.
Niewiele osób potrafi całkowicie wyeliminować słodycze ze swojej diety. Nie jest to nawet konieczne – wszystko jest dla ludzi, należy jednak stosować zasadę umiaru. Słodycze jeść można maksymalnie raz w tygodniu. Powinien to być jednak najwyżej jeden batonik, pół czekolady czy kilka cukierków.