Rozwijanie smaków u dzieci

Rodzice bardzo często narzekają na to, że ich dzieci są niejadkami i nie chcą spożywać przygotowywanych specjalnie dla nich posiłków. Taka sytuacja zdarza się również na stołówkach i w przedszkolach. Dzieci bywają oczywiście czasami niejadkami i nie mają apetytu, ale zazwyczaj jest to wina samych rodziców. Przede wszystkim, nie należy dziecku podawać stale takich samych posiłków. Jest to dla niego nudne i nie ma ochoty na jedzenie tego samego. Należy jak najwcześniej zacząć urozmaicanie diety młodego człowieka. Dzięki temu, pozna on nowe smaki i będzie na nie zawsze otwarty. Dzieci powinny jadać prawie wszystko to, co osoby dorosłe. Naturalnie należy uważać z ostrością i przyprawami, ale nie powinno się unikać naturalnych ziół. Poza tym, najważniejszym aspektem dla dziecka jest po prostu to, jak dana potrawa wygląda. Warto pokombinować i zmielić niektóre warzywa na kolorowe puree, lub ulepić z nich malutkie kotleciki i zamoczyć w delikatnym pomidorowym sosie. Może to sprawić, że dziecko spróbuje danego dania z samej ciekawości.