Rodzaje czekolady – który najlepszy?
- 233 Views
- Redaktor kadado.pl
- 9 maja 2019
- Kadado i jego porady
Czekolada jest jednym z najbardziej lubianych słodyczy, który spożywany jest pod wieloma postaciami. Panuje przekonanie, że na diecie odchudzającej nie należy spożywać tego produktu. Czy jest ono słuszne? Oto opis rodzajów czekolady z wyszczególnieniem ich zdrowotnych właściwości!
czekolada gorzka – kryje minimum 70% miazgi kakaowej. Zawiera również dodatek tłuszczu kakaowego, a także odrobinę cukru, czasami innych dodatków (np. cynamonu, pieprzu, skórki pomarańczy). Niektóre tabliczki mają aż 95% miazgi, są naprawdę gorzkie! To najzdrowszy gatunek czekolady. Może być spożywany nawet przez ludzi chorujących na choroby układu krążenia czy mających problemy z wysokim ciśnieniem lub cholesterolem. Czekolada gorzka zalecana jest podczas diety, a jej działanie poprawia wydolność mózgu i całego organizmu.
czekolada deserowa – kryje od 30 do 70% miazgi kakaowej oraz dodatkowo cukier i tłuszcz kakaowy. Jest to zdrowa alternatywa słodyczy, warto jednak wybrać takie z niewielką ilością cukru.
czekolada mleczna – zawsze znajdziemy ją na sklepowej półce. W jej składzie znajduje się maksymalnie 50% miazgi kakaowej. Charakter nadaje jej jednak mleko w proszku, niezbyt zdrowe, a także wysoka zawartość cukru.

- 16 kwietnia 2022
Przekąski w diecie sportowej
- 12 marca 2022
Kolacja – jaka powinna być?
- 13 lutego 2022
Rozwijanie smaków u dzieci
- 3 stycznia 2022
Przekąski w diecie sportowej
Kolacja – jaka powinna być?
Rozwijanie smaków u dzieci
Rower
Właściwe podejście do żywienia
Ile posiłków?
Trenowanie dziecka w klubie
Buty to podstawa