Rodzaje czekolady – który najlepszy?

Czekolada jest jednym z najbardziej lubianych słodyczy, który spożywany jest pod wieloma postaciami. Panuje przekonanie, że na diecie odchudzającej nie należy spożywać tego produktu. Czy jest ono słuszne? Oto opis rodzajów czekolady z wyszczególnieniem ich zdrowotnych właściwości!
czekolada gorzka – kryje minimum 70% miazgi kakaowej. Zawiera również dodatek tłuszczu kakaowego, a także odrobinę cukru, czasami innych dodatków (np. cynamonu, pieprzu, skórki pomarańczy). Niektóre tabliczki mają aż 95% miazgi, są naprawdę gorzkie! To najzdrowszy gatunek czekolady. Może być spożywany nawet przez ludzi chorujących na choroby układu krążenia czy mających problemy z wysokim ciśnieniem lub cholesterolem. Czekolada gorzka zalecana jest podczas diety, a jej działanie poprawia wydolność mózgu i całego organizmu.
czekolada deserowa – kryje od 30 do 70% miazgi kakaowej oraz dodatkowo cukier i tłuszcz kakaowy. Jest to zdrowa alternatywa słodyczy, warto jednak wybrać takie z niewielką ilością cukru.
czekolada mleczna – zawsze znajdziemy ją na sklepowej półce. W jej składzie znajduje się maksymalnie 50% miazgi kakaowej. Charakter nadaje jej jednak mleko w proszku, niezbyt zdrowe, a także wysoka zawartość cukru.