Pieczywo na diecie

Ważnym składnikiem codziennej diety wielu osób jest pieczywo. Z kolei niektórzy, chcąc schudnąć, całkowicie eliminują je z jadłospisu i wierzą, że to pozwoli im osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Niestety, nie można uważać pieczywa za jedyną przyczynę kłopotów z utrzymaniem prawidłowej wagi ciała.
Dodatkowe kilogramy są najczęściej skutkiem złych nawyków żywieniowych i braku ruchu.
Zmieniając tryb życia, a więc i dietę, nie trzeba rezygnować z pieczywa. Kupując je, warto jednak zwrócić uwagę na rodzaj, skład i wygląd, bo od tego zależy ilość cennych dla zdrowia składników. Korzystniejszy wybór to na pewno pieczywo razowe pełnoziarniste, ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Dla osób, cierpiących na choroby układu pokarmowego, lepszym wyborem będzie jednak chleb pszenny typu graham. Na etykiecie można się czasem doszukać składników niekorzystnych dla zdrowia, takich jak konserwanty czy polepszacze. Spożywanie pieczywa o takim składzie nikomu nie wyjdzie na zdrowie.
Częścią zdrowej diety może być pieczywo, jednak lepiej z daleka trzymać się od chleba wątpliwej jakości.