Moc suszonych owoców

Suszone owoce mają bardzo dobrą opinię dietetyczną dlatego są polecane. Na rynku można znaleźć suszone jabłka, gruszki, śliwki, banany, mandarynki, żurawinę, a także kokos. Warto je spożywać jako przekąskę lub dodawać do zupy mlecznej, jogurtu czy też na kanapkę. Mają w sobie cukry proste, które nadają słodyczy ale za to niską ilość kalorii. Są bardzo sycące dzięki czemu uniknie się głodu przez wiele godzin. Suszone owoce dodaje się do ciasta, deserów, lodów, a także galaretki czy kisielu. Najlepsze są z własnego ogrodu ususzone na słońcu ponieważ wtedy mają największą wartość. Suszone owoce to także dobra kompozycja w kompocie, sokach, napojach czy element herbaty. Sklepy mają wygodną propozycję dla klienta, ponieważ owoce suszone są w całości, w kostkach, jako wiórki, czy też kandyzowane. Trzeba patrzeć na etykiety i kupować tylko te które nie mają na skórce żadnych nalotów i nie są pryskane. Zdrowotna właściwość owoców suszonych powoduje, że bogactwo witamin i minerałów jest szybko przyswajalna.