Jeśli podejmujemy trudną decyzję o odchudzaniu, pamiętajmy, że musimy bardzo wiele zmienić nie tylko w samych posiłkach, ale i w sposobie ich przyrządzania. Przyczyną niekorzystnych zmian w nawykach żywieniowych jest nasz ciągły pospiech. Na nic nigdy nie mamy czasu, także na samodzielne przygotowanie posiłków. Wolimy kupić gotową kanapkę na śniadanie lub zjeść obiad w barze szybkiej obsługi, niż poświecić czas na przygotowanie pełnowartościowego posiłku w domu. Owszem, takie jedzenie na mieście może być smaczne, ale na dłuższą metę nie jest zdrowe. Przygotowując samodzielnie posiłki przede wszystkim wiemy jakich produktów użyliśmy i zawsze staramy się, by były one świeże i kupowane w sprawdzonym miejscu. Poza tym dbamy o urozmaicenie i odpowiednie przygotowanie potraw. Najlepiej jest zjadać produkty jak najmniej przetworzone. Do pracy dobrze jest zbierać kanapki z pełnoziarnistego chleba z różnymi dodatkami, pyszne sałatki i surówki wykonywane z sezonowych warzyw i owoców. A wszystko to w estetycznych pojemniczkach, które podnoszą komfort jedzenia.