Korzystanie z nowych technik

Niektóre potrawy przygotowywane po raz setny w podobny sposób są w stanie raz na zawsze wypaść z naszego menu. Stałe poszukiwanie nowych kombinacji smakowych powinno więc przyświecać absolutnie każdemu kucharzowi amatorowi. Nie tylko przyprawy orientalne są w stanie sprawić, że ta sama pierś z kurczaka podana po raz pięćdziesiąty w tym roku, zasmakuje zupełnie inaczej. Przez długie lata ze względu na utrudniony dostęp do niektórych sprzętów, wielu Polaków nie miało dostępu do innych technik gotowania niż smażenie, gotowanie lub pieczenie. Nawet dzisiaj w wielu gospodarstwach domowych do gotowania wykorzystuje się tylko patelnię, garnek oraz okazjonalnie piekarnik. Możliwości uzyskania zupełnie nowych walorów smakowych i odżywczych w daniach dotychczas smażonych czy gotowanych poprzez zastosowanie garnka ciśnieniowego czy do gotowania na parze – otwiera świadomemu kucharzowi w gotowaniu zupełnie nowe horyzonty. Odkrycie takich technik jak wędzenie, duszenie czy confitowanie, daje możliwość zmiany każdej dania w nową przygodę.