Kasza na stole to podstawowy składnik jaki powinien się znaleźć, jeśli chodzi o witaminę B. Kasza jest zamiennikiem popularnym ziemniaków, jednak mniej kalorycznym. Pasuje do każdego rodzaju potraw, zarówno mięsnych jak i warzywnych. Można ją jadać także na słodko czy też piec z niej ciasta. Kasza niegdyś była kojarzona z biedą, jednak posiada ogromne bogactwo składników odżywczych i jest coraz bardziej promowana. Osoby, które mają problemy żołądkowe czy szybko tyją, powinny jadać kasze przynajmniej trzy razy w tygodniu. Najbardziej znana jest kasza jęczmienna, bardzo drobna i szybkostrawna. Natomiast o wiele bardziej gorzki smak ma kasza gryczana i trzeba ją polubić aby jeść. Coraz częściej dostrzega się walory kaszy jaglanej, z której robi się również pyszne kotlety. Wartość odżywcza jest tak wysoka, że kasze zdobywają zwolenników wśród różnych odbiorców, przeróżnych diet. Do ciasta i na desery nadaje się kasza manna, która po upieczeniu jest aromatyczna. Przede wszystkim kasza jest syta i wystarcza już dwie łyżki aby zaspokoić na nią zapotrzebowanie ciała.