Angielskie przysłowie mówi „one apple a day keeps doctor away” (jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka), co chętnie powtarzane jest też w Polsce. To prawda – jabłka są zdrowe, zawierają nie tylko witaminy, minerały i pektyny, ale także bardzo dużo błonnika, który korzystnie wpływa na regulację pracy jelit. Nie można mieć więc wątpliwości, że codzienne spożywanie jabłek będzie doskonałym pomysłem dla każdego.
Czy można jednak spożywać jabłko zamiast kolacji? Czy lepiej sięgnąć po coś innego? Ze względu na fakt, że jabłko zawiera cukry proste – fruktozę, lepiej unikać go wieczorami. Cukier ten może nie zostać spalony ze względu na brak czasu, co spowoduje odłożenie się go w postaci tłuszczyku. Warto sięgać po jabłka na drugie śniadanie czy jako dodatek do podwieczorku lub przekąskę między posiłkami.
Na kolację lepiej wybrać produkty białkowe: biały ser, serek wiejski czy jajka lub chude mięso i wędlinę. Zaspokoją one głód, a dzięki niskiej zawartości węglowodanów nie „zamienią” się w tłuszcz.