Ekologiczna żywność

Bardzo dużo mówi się obecnie o tym, jak istotnym jest, aby kupować ekologiczną i organiczną żywność. Jesteśmy bowiem atakowani jedzeniem bardzo przetworzonym i nafaszerowanym sztucznymi konserwantami oraz chemią. Unia Europejska bardzo wspiera produkcję żywności ekologicznej i całe ekologiczne rolnictwo. Przeznacza co roku miliardy euro na dotacje dla rolników, którzy zdecydują się na wprowadzenie w swoich gospodarstwach zrównoważonych metod gospodarowania i ekologii. Również w Polsce przyznawane są takie płatności dla rolników, którzy przez pięć lat realizują program rolnictwa ekologicznego. Oczywiście musza to oni co roku potwierdzać certyfikatami rolnictwa ekologicznego, które to nadają im odpowiednie jednostki certyfikujące. Płody rolne takich gospodarstw można zakupić obecnie w wielu miejscach, na przykład na zwykłych targach żywności i jarmarkach. Można je również dostać w sklepach ze zdrową żywnością, jednakże warto zwrócić uwagę na to, że są one dużo droższe w takich miejscach niż w handlu bezpośrednim.