Płatki owsiane to produkt bogaty w witaminy i minerały oraz błonnik, a także sycący na długo. Może być podstawą wielu ciekawych dań, zarówno na śniadanie i przekąskę, jak i obiad. Jednym z popularniejszych są ciasteczka owsiane. Te kupne zawierają jednak dużo cukru i białej mąki, a domowe wymagają sporo pracy.
Istnieją jednak dwuskładnikowe ciasteczka owsiane, które wykonać można niezwykle szybko. Aby je upiec, wystarczy użyć tylko płatków owsianych górskich oraz dojrzałego banana. Owoc nada wspaniałego, słodkiego smaku. Wykonanie jest banalnie proste: należy rozgnieść banana widelcem i dodać kilka łyżek płatków. Wszystkie składniki dodawane powinny być „na oko”, w taki sposób, by powstała konsystencja umożliwiająca lepienie kulek.
Uformowane kulki należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. W zależności od tego, czy wolimy miękkie czy chrupiące ciastka, czas można skrócić lub wydłużyć. Ciasteczka idealnie nadają się na drugie śniadanie czy podwieczorek do kawy!