Pomidory to warzywa bogate w przeciwutleniacz likopen, przeciwdziałający nowotworom i zbawiennie wpływający na spowolnienie starzenia organizmu. Zawierają także wiele witamin i minerałów, między innymi potas i witaminę C. Jednym z popularniejszych produktów z pomidorów jest ketchup, czyli zimny sos. Dodaje się go do wszystkiego, w zależności od upodobań. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego dnia, bowiem doskonale podkręca smak potraw.
Kupny ketchup jest jednak niezbyt zdrowy – zawiera dużo dodatkowego cukru, który nie tylko powoduje tycie, ale także niszczy zęby i powoduje nadpobudliwość u dzieci. Warto więc zastanowić się nad domową produkcją ketchupu. Będzie on na pewno zdrowszy od sklepowego, a także o wiele tańszy. Dodatkowo smak prawdziwych pomidorów jest nie do pobicia!
Aby zrobić taki ketchup należy przygotować obrane ze skórki pomidory i przyprawy, a także ocet jabłkowy. Przyprawy dobieramy według własnych preferencji. Pomidory należy ugotować, przetrzeć przez sitko, dodać przyprawy i ocet. Wszystko należy mieszać na ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji.