Czekolada to niesamowity specyfik, który jest kochany praktycznie przez każdego, a jej słodycz umila chwile podczas urodzin czy świąt, a także na co dzień. Spożywa się go w naszej kulturze w postaci cukierków, batonów czy tabliczek, a także jako napój. Historia czekolady sięga kultury Azteków i Majów. Ludy te tworzyły z ziaren kakaowca specjalny napój, niezwykle drogi i uważany za pobudzający, oczyszczający i bardzo zdrowy.
Krzysztof Kolumb w XV wieku stał się odkrywcą Ameryki, dzięki czemu ziarna kakaowca dostały się do Europy. Początkowo nie było nimi zainteresowania, dopiero w wieku XVII rozpoczęto tworzyć coś w rodzaju dzisiejszego kakao – roztarte ziarna zalane wodą. Na początku XIX wieku powstały takie marki, jak Lindt, Cudbury czy Nestle, a czekolada stała się prawdziwym hitem.
Nic dziwnego – znane są jej właściwości relaksujące, magnez ułatwia bowiem pracę mózgu i pozwala łagodzić napięcie. Co więcej, czekolada uznawana jest za afrodyzjak i produkt wytwarzający hormony: serotoninę i endorfiny.