Częstotliwość spożywania potraw

Potrawy należy spożywać w małych ilościach i bardzo często, zazwyczaj dietetycy zalecają trzy razy dziennie. Jednak warto coś przekąsić co dwie lub trzy godziny, ponieważ wtedy żołądek lepiej funkcjonuje. Powinny to być dania proste, mało przetworzone, smaczne i zdrowe. Jeśli ktoś ma czas, to powinien gotować samodzielnie, ponieważ doda swoje przyprawy i zioła. Rano pierwszym daniem jest śniadanie, które powinno obfitować w najwięcej składników odżywczych, takich jak pieczywo pełnoziarniste, nabiał, jaja, warzywa, mleko, owoce, a także płatki czy otręby. Każdego dnia inne spowoduje zaspokojenie na wartość odżywczą jaką organizm powinien dostać. Można również coś przekąsić na drugie śniadanie, jak jogurt czy baton musli. Dosyć syty powinien być też obiad, a przede wszystkim coś gotowanego, z dużą ilością białka i warzyw. Do wieczora ta dawka żywności powinna się zmniejszać ze względu na tryb trawienia przez żołądek. Największym błędem jest objadanie się na wieczór i na noc kiedy organizm chce wypocząć.