Chipsy – niebezpieczna przekąska

Chipsy to pyszne, chrupiące kawałki ziemniaczane, smażone w głębokim tłuszczu i przyprawiane różnymi smakami. Wspaniale chrupią i zawsze świetnie smakują, dlatego są tak popularne, szczególnie podczas oglądania telewizji czy imprez. Nie ma nic złego w pozwoleniu sobie na tę przekąskę raz na jakiś czas, nie zaburzy to bowiem bilansu codziennej diety. Spożywanie chipsów kilka razy w tygodniu albo nawet codziennie jest jednak bardzo niebezpieczne dla całego organizmu.
Chipsy nie tylko mają bardzo dużo kilokalorii (zwykle ok. 550 na 100 gramów), ale także wiele szkodliwych składników. 100 gramów to aż ¼ zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłej kobiety! Te nadprogramowe i puste kalorie na pewno odłożą się w postaci tłuszczyku i pogorszą sylwetkę
Chipsy zawierają również wiele szkodliwych tłuszczy trans, które zwiększają ryzyko zawału i innych chorób serca, powiększają ilość złego cholesterolu we krwi i działają szkodliwie na wszystkie organy wewnętrzne, a także negatywnie wpływają na stan skóry.