Chipsy – niebezpieczna przekąska
- 291 Views
- Redaktor kadado.pl
- 23 stycznia 2019
- Kadado i jego porady
Chipsy to pyszne, chrupiące kawałki ziemniaczane, smażone w głębokim tłuszczu i przyprawiane różnymi smakami. Wspaniale chrupią i zawsze świetnie smakują, dlatego są tak popularne, szczególnie podczas oglądania telewizji czy imprez. Nie ma nic złego w pozwoleniu sobie na tę przekąskę raz na jakiś czas, nie zaburzy to bowiem bilansu codziennej diety. Spożywanie chipsów kilka razy w tygodniu albo nawet codziennie jest jednak bardzo niebezpieczne dla całego organizmu.
Chipsy nie tylko mają bardzo dużo kilokalorii (zwykle ok. 550 na 100 gramów), ale także wiele szkodliwych składników. 100 gramów to aż ¼ zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłej kobiety! Te nadprogramowe i puste kalorie na pewno odłożą się w postaci tłuszczyku i pogorszą sylwetkę
Chipsy zawierają również wiele szkodliwych tłuszczy trans, które zwiększają ryzyko zawału i innych chorób serca, powiększają ilość złego cholesterolu we krwi i działają szkodliwie na wszystkie organy wewnętrzne, a także negatywnie wpływają na stan skóry.

- 16 kwietnia 2022
Przekąski w diecie sportowej
- 12 marca 2022
Kolacja – jaka powinna być?
- 13 lutego 2022
Rozwijanie smaków u dzieci
- 3 stycznia 2022
Przekąski w diecie sportowej
Kolacja – jaka powinna być?
Rozwijanie smaków u dzieci
Rower
Właściwe podejście do żywienia
Ile posiłków?
Trenowanie dziecka w klubie
Buty to podstawa