Planując dietę, nie należy nadmiernie skupiać się na wąskiej grupie produktów. Nawet jeżeli są one pełne witamin i składników odżywczych, to jedząc tylko je przez dłuższy czas, można pozbawić swój organizm innych wartościowych elementów. W diecie ważna jest różnorodność. Dzięki niej posiłki nie stają się monotonne, a jednocześnie zwiększa się szanse na zapewnienie dostaw wszystkich potrzebnych i ważnych substancji odżywczych. Sięganie po różne produkty ma jeszcze jedną wielką zaletę. Mianowicie zmniejsza ryzyko gromadzenia się pewnych szkodliwych składników w organizmie. Mogą one występować w poszczególnych produktach w niewielkich ilościach, ale jeżeli po konkretne artykuły spożywcze sięga się bardzo często, wówczas można nieświadomie doprowadzić do skumulowania związków czy pierwiastków negatywnie wpływających na funkcjonowanie poszczególnych układów organizmu. Warto zatem unikać wszelkich skrajności, sięgać po jedzenie różnorodne i poświęcać czas na próbowanie nowych, często zupełnie nietypowych smaków.