Zaparcia to niezwykle nieprzyjemna dolegliwość, która częściej dopada kobiety i która może trwać nawet kilka tygodni. Dziś coraz więcej osób cierpi na zaparcia ze względu na coraz gorszą dietę, brak ruchu, jedzenie w pośpiechu czy problemy z hormonami. Na rynku istnieje wiele leków i farmaceutyków, które mają pomóc walczyć z chorobą, jednak warto sięgnąć po sposoby naturalne, znane już wiele lat temu i z powodzeniem stosowane.
Jednym z takich sposobów jest używanie suszonych śliwek, które zawierają bardzo dużo błonnika, działającego w jelitach jak „miotełka”. Śliwki ułatwiają wypróżnianie i regulują pracę jelit, dzięki czemu zaparcia odchodzą w zapomnienie i stają się jedynie przykrym wspomnieniem.
Śliwki suszone dodawać można do śniadania: omletu, owsianki czy innych dań. Doskonale sprawdzą się również jako przekąska między posiłkami czy drugie śniadanie. Popularnym sposobem jest również zalewanie śliwek ciepłą wodą i zostawienie na noc. Rano, na czczo, wodę należy wypić, natomiast śliwki zjeść.