Wpływają na osłabienie poszczególnych komórek, a zatem również na pracę narządów oraz całych układów. Jednym słowem wolne rodniki bardzo szkodzą organizmowi. Na szczęście istnieje skuteczna broń, którą można wykorzystać, aby zminimalizować ich wpływ na swój wygląd oraz zdrowie. Są nią antyoksydanty. Zawarte w wielu warzywach i owocach, spotykane w czerwonym winie oraz w coraz popularniejszej w kraju nad Wisłą zielonej herbacie. Jak działają? Najogólniej rzecz ujmując, zmniejszają liczbę wolnych rodników w organizmie. A konkrety? Pomagają chronić mózg, co ma przełożenie z jednej strony na obecne zdolności koncentracji, ale jednocześnie na ochronę chociażby przed starczą demencją. Wspomagają pracę serca i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego głównie za sprawą korzystnego regulowania ciśnienia oraz poziomu cholesterolu. Wybieranie produktów zawierających dużo antyoksydantów pomaga zachować również młodą skórę. A to tylko kilka przykładów z długiej listy prozdrowotnych skutków sięgania po antyutleniacze.