Grzyby, jakie można jeść są bardzo smaczne i niektóre odmiany są dostępne cały rok. Są to głównie pieczarki, które rosną w specjalnych pieczarkarniach. Grzyby mają małe bogactwo witaminowe ale za to mogą uzupełniać dietę w pozostałe niezbędne makroelementy. Dodaje się je do zup, sosów, na przekąskę, a także do sałatek. Kiedy przychodzi sezon, wówczas zbiera się grzyby w lesie takie jak borowiki, kurki, podgrzybki, maślaki, rydze i z nich robi praktycznie dania na cały dzień. Są to naturalne produkty, nieprzetworzone i to jest ich największa zaleta. Trzeba tylko wiedzieć, które tereny są obdarzone najlepszymi gatunkami i tam je zbierać. Przy okazji człowiek relaksuje się ponieważ ma kontakt z naturą. Grzyby można również ususzyć i robić z nich przetwory czy potrawy w innym terminie. Grzyby są bardzo syte, aromatyczne, a z dodatkowymi ziołami dają jeszcze bardziej wyśmienity smak. Kupowanie ich powinno być od osoby która zna się na grzybach, ponieważ łatwo się pomylić. Słoiki w których są grzyby zamarynowane to idealny dodatek do sałatek.