To jeden z częstszych pomysłów osób, będących na diecie. Wykluczenie pieczywa z codziennego jadłospisu postrzegane jest bowiem jako ograniczenie zbędnych węglowodanów. A tez w czasie diety nie są mile widziane. Takie podejście nie jest jednak do końca zdrowe, ani też efektywne. Całkowita rezygnacja z chleba nie jest też ani konieczna, ani nawet wskazana. Wystarczy zadbać o sięganie po produkty lepsze od innych. A zatem białe pieczywo zastąpić razowym i pełnoziarnistym. Zamiast bułek częściej wybierać chleb, choć osoby aktywne śmiało mogą raz na jakiś czas zrobić sobie kanapkę, której bazą będzie pełnoziarnista bułka. Zawiera w sobie sporo białka, ale także korzystnie wpływających na zdrowie tłuszczów. Generalnie po pieczywo można, a nawet trzeba sięgać. Podobnie jak w wielu innych aspektach życia, również i tu liczy się jednak jakość. Produkty pełnoziarniste są zdrowe, dodają energii i pozwalają pokonać głód na długi czas. Nie trzeba zatem z chleba rezygnować. Trzeba natomiast świadomie je wybierać.