Otręby cieszą się obecnie dużą popularnością. Można je spotkać nawet w małych sklepach. A konsumenci chętnie po nie sięgają. Bo zdrowe i pomagają pozbyć się wielu problemów. Odganiają również widmo chorób związanych z układem krążenia czy układem pokarmowym. Na wspomnianych sklepowych półkach znajduje się najczęściej kilka ich rodzajów. Które otręby wybrać? Dostępne są trzy podstawowe rodzaje, ale na rynku pojawiają się również coraz to nowe produkty, zawierające różne dodatki. W tym miejscu jednak dobrze postawić na postać jak najbardziej naturalną, a zatem otręby pszenne, żytnie oraz owsiane. Te ostatnie często uznawane są za najzdrowsze, ale faktem pozostaje, że wszystkie rodzaje otrębów mają swoje mocne strony. Te owsiane mają co prawda mniej błonnika, ale są pokaźnym źródłem składników odżywczych. Pszenne dostarczają mnóstwa pierwiastków, których niedobór szczególnie doskwiera współczesnym ludziom. Pod względem zawartości poszczególnych substancji do tych ostatnich podobne są również otręby żytnie.