Ucząca się młodzież jest bardzo mocno uzależniona od tego, co można zjeść w szkole. W przedszkolach konieczne jest organizowanie takiego wyżywienia, by wszystkie maluchy otrzymały najbardziej niezbędne składniki odżywcze, przy jednoczesnym uszanowaniu różnych przypadłości czy alergii wśród dzieci. W szkołach podstawowych coraz częściej wprowadza się w miejsce niemodnych i staroświeckich stołówek, których utrzymanie bywa sporym obciążeniem budżetowym, usługami cateringowymi. Dla rodziców, którzy i tak musieli dotychczas płacić za prawo korzystania ze szkolnej stołówki, teraz za podobną cenę zyskują gwarancję większej różnorodności i wyższej jakości serwowanych potraw. Większość firm zewnętrznych zachowuje bardzo wysokie standardy przygotowania posiłków i korzysta wyłącznie ze sprawdzonych dostawców surowców, co gwarantuje odpowiedni smak i wysoką wartość odżywczą dań. Tylko prawidłowo zbilansowany i wysoki jakościowo jadłospis jest w stanie zagwarantować uczącej się młodzieży i dzieciom odpowiednie warunki do rozwoju i aktywności.