Jedzenie w Indiach jest równie różnorodne, jak mieszkający tam ludzie i kultura. Podczas podróży do Indii można mieć wrażenie, że to coś więcej niż tylko jeden wielki kraj. Wydaje się, że składa się z tysięcy poszczególnych krajów, z których każdy posiada własne tradycje, kulturę, ale najbardziej zauważalnie smak! Kuchnia indyjska jednak w każdym z tych miejsc jest bardzo zdrowa. Czasami przytłaczający zapach Indii to lekki zapach róży i lawendy płynącej w ciepłym powietrzu mieszając się z ciężkim zapachem przypraw pochodzących z każdego domu, ale jest to też zapach korzyści dla organizmu. Oleje i przyprawy są istotną częścią praktycznie każdego aspektu indyjskiego jedzenia i są wykorzystywane do wzbogacania smaku potrawy, ale też do poprawy zdrowia. Dokładne metody mieszania i kombinacje smaków są przekazywane przez rodziny przez tysiące lat, więc mało prawdopodobne jest, aby móc zjeść w Indiach doi dwa posiłki, które są takie same. Każda unikalna potrawa może być zmodyfikowana przez różne techniki gotowania, według regionu i przez szefa kuchni.