Substancje chemiczne w żywności

Substancje chemiczne mają na celu polepszyć żywność pod względem smaku i zapachu. Dzięki temu może on mieć dłuższą trwałość, niestety nie jest to dobre dla zdrowia. Ludzki organizm jest przyzwyczajony do naturalnego jedzenia, którego jest bardzo mało. Warto zrezygnować z bardzo mocno przetworzonej żywności na rzecz świeżej, czy zrobionej samodzielnie. Nie uniknie się w całości chemicznych substancji, ponieważ nawozy są także w owocach czy warzywach, ale nastąpi minimalizacja. Najwięcej chemicznych dodatków jest w zupach w proszku, jedzeniu słoikowym, puszkowym, torebkowym, a także w opakowaniach, pudełkach plastikowych. Warto również czytać etykiety, ponieważ tam również są uwzględnione te chemiczne substancje. Są to konserwanty, barwniki, polepszacze smaku i zapachu i cała gama dodatków typu E. Negatywny wpływ jaki mają to bóle żołądka, wrzody, rozregulowana przemiana materii, a także szybkie tycie. Oprócz substancji chemicznych w wielu produktach jest także zbyt duża ilość cukru i jego pochodnych.