Pszczoły są po prostu niesamowite. Do tej pory naukowcy nie potrafili powtórzyć wielu dzieł pszczół. Mleczko pszczele i propolis należą do najlepszych produktów pszczelich, których naukowcy nie potrafili w pełni zrozumieć, ponieważ zawierają związki, które jeszcze nie zostały zidentyfikowane, ale korzyści zdrowotne tych produktów są dobrze udokumentowane. Mleczko pszczele jest produktem pszczelim, który został wyprodukowany z myślą o odżywianiu królowej pszczół. Jest to tak potężnym i pożywnym pożywieniem, że przedłuża żywotność pszczół żyjących od jednego do dwóch miesięcy (to przykład przeciętnego okresu życia pszczół – pracownic) do nawet pięciu lat! Mleczko pszczele jest bogate w naturalne hormony, minerały, witaminy z grupy B, kwas foliowy, kwasy tłuszczowe, acetylocholinę (jej niedobór w organizmie sprawia, że jesteśmy podatni na Alzheimera, Parkinsona i inne choroby nerwowe), jest tam pełno aminokwasów, białek, lipidów i węglowodanów. Zawiera również kwas asparaginowy, niezbędny w organizmie do regeneracji i wzrostu tkanek.