Zadbać o różnorodność i stałe zmiany w kuchni można na wiele różnych sposobów. Do jednych z ważniejszych zasad, o których mówią wszyscy szefowie i trenerzy personalni, to odważne korzystanie z warzyw i owoców. Przy wybieraniu ich w sklepie lub na bazarze kierować trzeba się jednak zasadą sezonowości, a więc sięgać w pierwszej kolejności po te produkty, które pochodzą z aktualnego sezonu. Oczywiście mrożenie owoców czy warzyw pozwala na ich skuteczne wykorzystanie także poza sezonem, ale w momencie, gdy dane warzywa, jak dynie, albo owoce jak maliny, pojawiają się i są w najlepszym momencie swojej wegetacji – trzeba korzystać z tej okazji do maksimum. Jedzenie wysoko przetworzonej żywności i korzystanie z produktów sklepowych, za które następnie płacić trzeba zdecydowanie więcej, nie jest uzasadnione ani z kulinarnego, ani ekonomicznego punktu widzenia. Przy mądrym planowaniu, przygotować można własne przetwory i mrożonki z dobrze sprawdzonych, jakościowych surowców, bez sztucznych dodatków – dużo taniej.