Przyprawy i dodatki w kuchni

Jedną z metod zmiany dotychczasowego smaku swojego ulubionego dania jest wprowadzenie całkowicie innych przypraw. Ten sam kurczak przyprawiony może zostać na styl azjatycki, bliskowschodni, marokański lub amerykański. Za każdym razem stosując zestaw zupełnie innych przypraw, uzyskać można kompletnie inne smaki i tym samym zaskoczyć samego siebie, domowników lub gości na organizowanej przez siebie imprezie. Zaopatrzenie się we wszystkie przyprawy świata nie jest jednak wcale takie proste – do azjatyckiej kuchni potrzeba dużo sosów sojowych, różnych sałat i przeważnie surowych warzyw, stosuje się tam również bardzo dużo aromatycznego cynamonu, goździków, anyżu. Bliskowschodnie przyprawy to chociażby liście kafiru czy limonki i wszystkie sypkie przyprawy jak harissa, czyli wędzona papryka. Północna Afryka także charakteryzuje się ciekawymi smakami, jak chociażby kiszone cytryny masowo wykorzystywane w marokańskich tażinach. Wszystkie te smaki świata da się powtórzyć we własnym domu, ale wyłącznie z odpowiednimi składnikami i przyprawami.